FAKTA OM F&S


Ska du skriva något om F&S och vill veta mer fakta?
Här finns det>>

Vad är Friskis&Svettis?Friskis&Svettis är en ideell idrottsförening som organiseras av en vald styrelse och valberedning. Viktiga beståndsdelar är förstås medlemmarna och funktionärerna (värdar, ledare och styrelsen med dess uppgifter). Årsmöte, stadgar och verksamhetsansvariga finns här som i alla föreningar.

Hur det började?

Friskis&Svettis startade utifrån en idé om att idrottsrörelsen och sjukvården skulle utnyttja varandras kunskap bättre. Friskis&Svettis blev ett exempel på hur man kan arbeta närmare varandra och samla erfarenhet, kunskap och entusiasm under ett och samma tak. Friskis&Svettis ville skapa en brygga mellan sjukvård och friskvård.

I namnet var "&" viktigast.

Friskis stod för en del av verksamheten, Svettis för en annan. Friskis innebar aktiviter för dem som av olika anledningar inte kan vara med i den vanliga jympan. Svettis var träning för alla andra. Men tecket "&" var viktigast, eftersom det representerade att slussa människor från Friskis till Svettis. Alla skulle kunna hitta en träningsform som passade, oavsett om man just skadat sig, var vältränad, otränad, gammal eller ung.

Idag pratar vi inte så mycket om Friskis som det ena och Svettis som det andra, men målsättningen att alla ska kunna hitta en träningsform är lika stark som någonsin, vilket manifesteras av Öppna dörrar och Enkeljympan.

Om vår syn på träning:Idé utan krav

Friskis&Svettis är en idrottsförening med ett för idrottsvärlden ovanligt mål: ett leende.
Leendet känns. Ofta syns det. Det sitter i maggropen som en känsla av lycka.

Styrda av lusten

Det där speciella leendet vinner över alla jag-borde-tankar. Träning driven av dåligt samvete blir sällan kul, regelbunden eller långvarig. Det är därför som Idrottsföreningen Friskis&Svettis bygger verksamheten på idén om att träning ska vara styrd av lusten.

Längta till träningen

Om det är kul att träna vill du göra det igen. Då kan du längta till nästa gång. Det kan gå så långt att du står där och ler medan du är mitt uppe i något helt annat i vardagen. Du är nöjd med dig själv. Du känner din kropp och gillar den. Du mår bra, helt enkelt.

Vem behöver mer fokus på kroppen?

En idrottsförening med ett leende som mål måste leva upp till annorlunda krav på träningen. Lustfylld träning måste innehålla mer än en korrekt utförd benböj (håll upp bröstet, tyngden på hälarna). På spinningcykeln kan den inte bara stärka quadriceps och gluteus maximus. Lustfylld träning fördelar fokus jämnt mellan tekniken och känslan, mellan kroppen och själen.

Kroppen och själen

Lustfylld träning är för Friskis&Svettis att kombinera kompetens om träning med en avslappnad attityd. Ingen behöver mer kroppsfixering, men behovet av lustfylld träning är stort. Därför är leendet målet. Och dit leder bara den sortens träning som har plats för själen. Om du nyss tränat när du läser detta kanske det pirrar lite i maggropen.

 

Historien i korthet:1978 Johan Holmsäter startar F&S i Stockholm.
Till första passet i Salénshuset kommer endast en motionär. Valter Axelsson. Medlemsantalet ökar snabbt till 1500 och på hösten hålls första jympaledarutbildningen. Året där på blir Valter ledare och ledamot i F&S Stockholms styrelse. Lars O Laurentii ritar F&S-loggan över en helg.

1979 Den 22:a september genomförs en jympademonstration från Humlegården till Sergels torg. Deltagarna visar jymparörelser i korsningen Kungsgatan/Sveavägen. Trafikkaos uppstår. Friskispressen kommer ut med sitt första nummer.
 
1981 Den 14:e januari öppnar F&S den första egna lokalen, Friskishuset på Gärdet. Sommarjympan startar i Rålambshovsparken och drar mellan 700 till 1000 personer till några av passen

1982 Östhammar, Göteborg, Lidingö, Östersund, Helsingborg, Nyköping och Eskilstuna startar utanför Stockholm.

1983 F&S 5 år med 28 föreningar i Sverige och en i Oslo. 23 000 medlemmar i Sverige.

1985 F&S Riksråd startar i Malmö.

1988 F&S 10 år med 64 föreningar och ca 70 000 medlemmar.

1993 F&S 15 år med 97 föreningar och ca 131 000 medlemmar.

1994 Riksrådets kansli flyttar till Stockholm. Första jympavideon produceras.

1997 F&S och Friskispressen genomför kampanj för ett rörelsevänligare samhälle. Inrikesdepartementets fax blockeras när F&S-motionärernas underskrifter faxas in.

1998 F&S 20 år med 116 föreningar och ca 188 000 medlemmar.

1999 Andra jympavideon produceras.

2000 F&S Riks och Friskispressen drar igång ett upprop för att skoldagen ska ökas med en öronmärkt rörelsetimme. Generalsekreterare Anna Iwarsson får audiens hos skolministern.

2001 Den 29 januari slår F&S tillsammans med andra jympaorganisationer världsrekord i jympa. 64.782 personer jympade samtidigt Tredje jympavideon, som kompletteras med en CD, produceras.

2002 I slutet av 2002 finns i F&S 137 föreningar, varav 40 med egna lokaler. 276 027 medlemmar tränar med oss.

2003 Friskis&Svettis firar 25-årsjubileum.

2006 Friskis&Svettis har cirka 376 000 medlemmar. Föreningar finns i Norge, Helsingfors, Köpenhamn, Bryssel, Paris, Zürich, Amsterdam, Luxemburg, London och Aberdeen.

2007 Startar F&S Kiruna som första förening i Norrbotten, höstsäsongen drar i gång och får över 120 medlemmar under första säsongen!

2008 Friskis&Svettis firar 30 år (Stockholmsföreningen) och ger medlemmarna möjlighet att bjuda vänner och bekanta på jympa via Let´s Move kampanjen. Målet är att 100.000 ska prova på, resultatet blir strax över det!

2010 Träna ute sektionen startar i F&S Kiruna med jogging och stavgång.

2011 Friskis&Svettis Kiruna har över 500 medlemmar.

2012 Friskis&Svettis Kiruna firar 5 år 4/9!

2014 Träning för unga (2-12 år) blir verklighet i Kirunaföreningen då Junior och Familj startar.

2015 Friskis har över en halv miljon medlemmar. I Sverige finns det 108 lokala föreningar och i Norge finns det 40 föreningar. Friskis finns även i i Helsingfors, Vanda, Köpenhamn, Bryssel, Luxemburg, Paris, London och Aberdeen. Drygt 16 000 engagerade funktionärer arbetar ideellt. Den klassiska jympan samsas med ett 80-tal andra träningsformer. 75 föreningar erbjuder utöver gruppträning även träning i gym.

2016 Utbudet breddas ytterligare med två Yogapass i veckan i Kirunaföreningen.
 
2017 Friskis&Svettis Kiruna firar 10 år! Våren 2017 erbjuder föreningen 18 pass i veckan.