Friskis&Svettis Kiruna mot dopning

Vi vill berätta hur vi arbetar samt hur dopning kan skada dig vid ett bruk av dopningmedel.  
                                               

Att dopa sig är dumt! Så är det! Allt kan gå snett med kroppen, psyket, vännerna, jobbet, partnern och familjen. Riskerna med doping är så stora, priset är så högt, konsekvenserna är så allvarliga att varje gång någon säger nej till dopning har massor av människor vunnit en stor seger. Friskis & Svettis är självklart emot all form av dopning. 
Visste du att kosttillskott som kan köpas från hälsokostaffären, apoteket och internet kan ge ett positivt dopningsprov? Att kosttillskotten kan innehålla beroendeframkallande medel och kan framkalla en oren sportslighet. 
 

Tecken på dopning 

Dopning är lika svårt att upptäcka som vid annat missbruk. Det börjar med att ett beteende ändras och blir märkligt och annorlunda från tidigare. 
Det kan kännas svårt att ta det första steget och fråga de närgånga frågorna som kan behövas göras. Det sista man vill är att skapa konflikter och vem vill vara misstänksam och jobbig? På www.dopingjouren.se kan du få hjälp på vägen och fungera som ett stöd om du misstänker att dopning förekommer i din närhet eller på träningsanläggningen.

Bieffekter

På Dopingjourens hemsida kan du även läsa om vilka bieffekter som missbruket kan ge användaren.
Alla biverkningar drabbar inte alla.
· Stroke
· Hjärtinfarkt
· Håravfall 
· Leverskador 
· Svullnader
· Hudbristningar 
· Acne 
· Svårigheter med att kissa
· För män: förminskade testiklar, förstorad prostata, bröstutveckling (bitch tits) hos män, lägre testosteron-nivåer, minskad spermieproduktion
· För kvinnor: maskuliniserande drag i ansiktet, minskade bröst, skäggväxt.

Utöver dessa bieffekter kan även personens beteende påverkas såsom sexlust, ökad aggressivitet, depression, humörsvängningar, förändrade matvanor, personlighetsförändringar, sömnproblem, stress, ångest, ökad eller minskad självkänsla, snabb viktökning, förstärkt ego, minskad empati, fixering vid träning, kropp och kost förekomma.

Friskis & Svettis ståndpunkter

· Friskis&Svettis ska vara helt fritt från doping. 
· Friskis&Svettis bedriver en naturlig och hälsosam träning utan droger. 
· Friskis&Svettis arbetar förebyggande mot anabola androgena steroider.

Friskis & Svettis Kiruna är medlem i Riksidrottsförbundet (RF) och därför gäller även deras regler när det gäller doping oss. 
RF har fyra huvudståndpunkter gällande doping: är att dopa sig är fusk, det är farligt, doping skadar idrottens trovärdighet och det är olagligt. 
Friskis & Svettis står även för en verksamhet som är naturlig och hälsosam. 
Vi kan precis som vilken annan träningsanläggning som helst beställa in oannonserade dopingprov, vilket resulterar i att medlemmarna via sitt medlemskap är tvungna att genomföra dessa. 

Friskis & Svettis Kiruna omfattas av en generell dispens från Riksidrottsförbundet. De dispenser som finns gäller medicinskt bruk, dessa ska kunna styrkas i efterhand om ett dopningprov visar spår av förbjudna substanser. 

Vad vi gör i Friskis&Svettis Kiruna

För att vi medlemmar ska få en ren och ärlig träning har vi har vaccinerat vår förening mot doping hos Riksidrottsförbundet, det är också ett steg i det dopingförebyggande arbetet. 
Läs mer om Riksidrottsförbundets satsning>>.

Föreningen har under hösten 2016 diplomerats i metoden "100%  ren hårdträning"

Att bli diplomerad innebär:
- Att 75% av våra funktionärer gått utbildningen.
- Att i vårt medlemskaps-avtal finns villkoret att om en person ertappas med att missbruka dopningpreparat kommer konsekvensen bli att han eller hon inte kan träna på någon av de andra anläggningarna i nätverket i Kiruna på 24 månader.
- Att en antidopningansvarig från föreningen kommer att delta i ett nätverk tillsammans med polisen, Kiruna kommun och flera andra träningsanläggningar i Kiruna. 

Vårt mål är att du som är medlem kan be om stöd och råd på Friskis & Svettis Kiruna. Vi vill hjälpa den som missbrukar doping att kunna ta ett steg på vägen bort från dopingen.

Här finns Kiruna Friskis&Svettis antidoping-plan>>


2016-12-21