IDÉ UTAN KRAV

Friskis&Svettis är en idrottsförening med ett för idrottsvärlden ovanligt mål.  Här finns inget målsnöre att spränga, inget nät att sätta bollen i och ingen motståndare att knäcka. Här är målet ett leende.

Leendet i maggropen
Leendet Friskis&Svettis eftersträvare snarare känns än syns. Ändå är det kraftfullt nog att vinna över alla de negativa sidorna av träningen: andfåddheten, de värkande musklerna och den förlamande, förbannade mjölksyran. 


Styrda av lusten

Framför allt så ska det där speciella leendet vinna över all "jag-borde-ångest". Träning driven av dåligt samvete blir sällan särskilt kul, regelbunden eller långvarig. Det är därför som Idrottsföreningen Friskis&Svettis bygger hela verksamheten på idén om att träning ska vara styrd av lusten.

Längta till träningen 
Om det är kul att träna, då vill du göra det igen. Då kan du längta till nästa gång. Det kan gå så långt att du står där och ler medan du är mitt uppe i något helt annat i vardagen. För att du är nöjd med dig själv. För att du känner din kropp och gillar den. För att du mår bra, helt enkelt. Att le det där speciella leendet är minst lika häftigt som att få ett mindre midjemått, ett lägre kolesterolvärde, långa slanka muskler eller ett nytt personbästa på Stockholm Maraton. Du är välkommen som du är!


Vem behöver mer fokus på kroppen? 
En idrottsförening med ett så udda mål som ett leende som inte ens behöver synas måste förstås leva upp till lite annorlunda krav på träningen.  En sådan träning måste förstås innehålla något mer än en korrekt utförd bencurl (tänk på inbromsningen och undvik att svanka i ryggen). Den måste vara mer än ett rundtramp som stärker både quadriceps och gluteus maximus. Och den måste vara mer än snygga grapevines och lunges. Friskis&Svettis är trots allt en idrottsförening och en idrottsförening bör intressera sig för kroppen också. Det är ju ingen konst att larva sig och få ett skratt. Så självklart finns all den kompetens man kan tänka sig om styrka, rörlighet, kondition, mitokondrier och alveoler. Friskis&Svettis kan vara träningsfreaks, kroppsfixerade och hälsoprofeter när det behövs. Fast det är sällan det behövs. Vem behöver mer kroppsfixering?  


Behovet av lustfylld träning är så mycket större

Därför är det där speciella leendet målet. Dit leder bara den sortens träning som också har plats för själen. Och om du är nytränad när du läser detta kanske det till och med drar lite lätt i ena mungipan.

Friskis&Svettis är inte i hälsobranschen, vi är i få-ut-det-bästa-av-livet-branschen.

Vi gör inga anspråk på att vara allt i ditt liv, men kan vara en stor del i det att du får ett så innehållsrikt liv som möjligt.
Det vore rätt synd om allt i livet handlade om träning.
Men träning tillåter oss sätta den där omtalade guldkanten på tillvaron.
Det här med att träning ger så många andra positiva effekter:
Man blir piggare.
Känner sig gladare.
Orkar mer i vardagen.
Ja, ni vet. Och när lusten är större än "måste", då blir det enkelt att göra det till en god vana. Och den bästa träningen är den som blir av.